2012. július 27., péntek

Kastély-torta

Lillus 6. szülinapjára már rég kinéztem a kastély tortát, és most elérkezett az idő, hogy elkészítsem. Már jó pár nappal a szülinap előtt elkezdtem a tortát: meg kellett csinálni a tornyokat, hogy a nagy napig kiszáradjanak. Már előtte legyúrtam a fondantot, most víz helyett szederlével készítettem (még mindig Kiskukta receptje alapján), így szép rózsaszín lett, igazi lányos szín.
A tornyokat úgy készítettem, hogy vékony pálinkásüveget bevontam nylonnal, majd egy sütőpapír segítségével feltekertem rá a fondantot, méretre vágtam, vízzel összeragasztottam a vágásélnél, és feltettem a hűtő tetejére száradni.(5 napig száradt, de 7 nap még jobb lett volna.) Miután megszáradtak, lehúztam az üvegről a nylon segítségével, majd a belsejéről leválasztottam a nylont, és már el is készültek a tornyok. (Az ablakokat még a szárítás megkezdése előtt vágtam ki, és az ablakok szélét 2-es kis lego-val tégláztam be.)
A tornyok csúcsához fagylalttölcséreket használtam, amiket bevizezés után lila színre festett kristálycukorral vontam be.
A torta alapja egy 27x25-ös téglalap alakú torta, aminél Kricky piskótatésztáját Moha citromos krémével töltöttem meg. Isteni finom lett, igazán citromos ízű torta! Lillus a savanyú ízeket nagyon szereti, ezért választottam egyik tortakrémnek a citromost.
A felső kis torta 18 cm átmérőjű, és Moha szedres krémével töltött sima piskótatészta.
A citromzseléhez és a szederzseléhez vajat kevertem, és avval vontam be a tortát a fondanttal való bevonás előtt. Az alsó torta elég jól bírta másnapig, nem ázott át a fondant, viszont a felső kissé megsínylette az éjszakát, egy picin múlt, hogy le nem csúszott róla a fondant. Máskor csakis natur vajas krémet, vagy lekvárral bekent tésztát használok majd a fondant alá! Talán a kis zselatin, ami a zselékben volt, okozta a galibát?
Miután mindkét tortát bevontam, az alaptortába hurkapálcákat dugtam, arra tettem a felső tortát, hogy ne essen össze alatta az alap. Ezután a maradék fondanthoz kevertem egy kis pirosat és egy kis kéket, így lila színt kaptam. Ebből készítettem a díszítéseket a kastélyhoz.
Az átadás előtt nagy tálcára helyeztem az emeletes tortát, hozzáillesztettem a tornyokat, az alját beszórtam zöldre színezett kókuszreszelékkel, végül a két vásárolt marcipán ló is felkerült rá. Az ünnepelt nagyon örült neki, az összes ajándék közül ez tetszett neki a legjobban!!!

2 megjegyzés: